Logistica de tip 3PL
Prestatorul logistic poate fi definit ca „un profesionist care administreaza fluxurile de marfuri si informatii, de la uzina, pana la raioanele din magazine, sau chiar pana la domiciliul clientilor”. Adesea, prestatorii logistici sunt responsabili cu transportul produselor de la locul de productie pana la platforma de distributie si asigura, prin urmare, redistribuirea produselor catre alte canale. De asemenea, ei integreaza în functiile lor: stocarea marfurilor si gestiunea fluxurilor dupa imperativele clientilor. În consecinta, asistam din ce în ce mai des la modificari asupra produselor în depozite (post-productia).
Prestatorii logistici ofera din ce în ce mai des un serviciu complet, realizand din ce în ce mai mult o activitate de asamblare. Aceasta tendinta s-a accentuat în ultimul timp, odata cu avantul noilor tehnologii ale informatiilor si comunicatiilor, care a permis evolutia competentei prestatorului logistic de 3PL (Third party logistics)
Furnizorul standard 3PL (Standard 3 PL Provider) desfasoare activitati, cum ar fi ambalare, depozitare si de distributie - cele functiile de baza ale logisticii. Pentru majoritatea acestor firme, functia de 3 PL nu este principala lor activitate.
Operatiuni de depozitare
Prelucrarea esentiala a materialelor intr-un deposit implica urmatoarele operatiuni:
-
Primirea marfii: Un depozit accepta marfa livrata de catre un transportator sau de la o fabrica si apoi isi asuma responsabilitatea pentru aceasta marfa.
-
Identificarea marfii: stocul marfii – unitatile de pastrare sunt identificate si se înregistreaza numarul fiecarui element primit. Ar putea fi necesar ca identificarea elementului sa se faca printr-un cod al elementului, tag-ul, un cod de operator de transport sau a containerului, si / sau în functie de proprietatile fizice.
-
Sortarea marfii: marfurile primite sunt sortate pentru zona de depozitare corespunzatoare în depozit. - Dispecerizarea marfurilor in depozit: marfurile sunt tinute deoparte unde pot fii gasite mai tarziu in cazul in care sunt necesare.
-
Pastrarea marfurilor : marfurile sunt pastrate în depozit sub o protectie adecvata, pana cand necesare în depozit.
-
Preluarea, selectarea sau ambalarea marfii: articolele comandate de clientii sunt scoase din depozit si grupate într-un mod util pentru pasul urmator.
-
Tirajul marfurilor: mai multe marfuri care alcatuiesc o singura comanda sunt aduse impreuna, sunt verificate complet si se face inregistrarea sau modificarea comenzii.
-
Dispecerizarea marfii: pentru consolidrea comanzii este impachetata corespunzator si directionata catre mijlocul de transport ideal. Documentele contabile si de transport necesare sunt de asemenea pregatite.
-
Pregatirea înregistrarilor: numarul de comenzi primite, articolele primite, sunt înregistrate pentru actiunea de reconstituire si controlul stocurilor, iar cererea si primirea de date sunt transmise într-un centru de control situat în alta parte.